Have to restart Windows every morning on 8.0.53

  • 1
  • Question
  • Updated 5 months ago
I recently updated to 8.0.53 on Windows 10 and now every morning (I have the internet blocked overnight) I sign in, but I can't load webpages.  I have to restart the computer in order to be able to use a web browser.  I have filtering enabled and I have the chrome extension installed.
Photo of Andrew Wong

Andrew Wong

  • 4 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 12 months ago

  • 1
Photo of Robert B

Robert B, Official Rep

  • 527 Posts
  • 49 Reply Likes
Andrew,

Thanks for reaching out. Let me ask two questions:

1 - How does the PC power down? Are you putting the computer into Sleep mode?

2 - Rather than restarting, will you try using the "Refresh Covenant Eyes" option in the app menu? https://www.covenanteyes.com/support-articles/refresh-covenant-eyes/. This is a way to make the filter check it's own settings and will be faster than restarting the computer.

Even if that refresh works, let me suggest a complete uninstall/reinstall. I mention that because sometimes an update over an existing version can leave the software functional, but oddly corrupted.

If the odd behavior persists after a complete uninstall/reinstall, then please call us at 877-479-1119 for complete troubleshooting. Thank you,

Robert
(Edited)
Photo of Andrew Wong

Andrew Wong

  • 4 Posts
  • 1 Reply Like
Yes.  The computer goes to sleep, sometimes before and sometimes after CE blocks the internet.
Refresh seems to have worked this morning.  I'll try a full reinstall too.
Photo of Andy Wong

Andy Wong

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm now running 8.1.3 and I still have this problem.  More often than not, when I log in in the morning I still can't access any websites through my browser.  I just get the spinning wheel indefinitely.  I have to reboot to get them to work.  I try refresh and sign in over and over and it doesn't help.
Photo of Robert B

Robert B, Official Rep

  • 527 Posts
  • 49 Reply Likes
Andy,

I'm sorry it's cropped up again, but I'm glad you have the latest version. Even though people tend to drag their feet about getting updated, doing so is often an easy way to clear up tech issues. So, that shouldn't be the problem.

It kind of sounds like a Time Limit issue. As in, the Covenant Eyes client thinks that your username is trying to get online at a time that is outside of the allowed times for that username.

Now, of course, you can call the Customer Support team for free tech support, but let me give you a few things to check on your own:
  • Does the time zone your computer is using match the time zone you selected in your Covenant Eyes account?
  • Do you have another Filtering program? If so, there might be a conflict that needs to be ironed out. Customer Support can help with that.
  • Have you recently run an antivirus scanner? If not, then use the free version of Malwarebytes.
Again, it kind of sounds like a Time Limit issue, but I could be totally wrong about that. So, if the odd behavior persists after those items are checked, then please please call us at 877-479-1119 for complete troubleshooting. Any member of the Support team will be able to take a closer look at the situation.

Robert
Photo of Andy Wong

Andy Wong

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
It is not time zone, other filtering, or antivirus.
Photo of Robert B

Robert B, Official Rep

  • 527 Posts
  • 49 Reply Likes
Let me encourage you to contact Customer Support at your convenience. You can use either live chat or call them at 877.479.1119. It would be good to have them take a closer look.
Photo of jaguer005

jaguer005

  • 4 Posts
  • 1 Reply Like
I am having the exact same issue.  I am running versions 8.1.2 and it says I have no current upgrades available at this time.

Every morning, I get on my Windows 10 PC, enter pin number, and when I try to use the browser or update my Outlook email, I get no connection.  PC shows it is connected to internet.  Doesn't matter if it is via WiFi or ethernet hard wire connection.  I have to restart the PC at which point it works fine for the rest of the day.

Is there any resolution to this?
Photo of Robert B

Robert B, Official Rep

  • 527 Posts
  • 49 Reply Likes
jaguer005,

I apologize for overlooking your post. I noticed that you were able to install version 8.1.7. Did that resolve things on your PC?

Robert
Photo of jaguer005

jaguer005

  • 4 Posts
  • 1 Reply Like
Yes, installing this seemed to correct the problem.  I had to actually go to the CE download page and install it.  Every time I would check for updates through my desktop taskbar icon, it would say it was up to date.
Photo of Andy Wong

Andy Wong

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
My current solution is to run the "restart CE" application every morning instead of rebooting.  It's buried somewhere in the CE folders.
Photo of Robert B

Robert B, Official Rep

  • 527 Posts
  • 49 Reply Likes
Andy Wong,

It sounds like CE might not be enabled in Startup (to check, open Task Manager > Startup), or it is enabled and one of the processes is not doing what it's told.

Please contact Customer Service (live chat or phone (877.479.1119)) so a rep can troubleshoot that with you. If necessary, he/she can connect to your computer and run a system health check soon after the PC turns on. Monday - Friday they are available 8 am - 11:45 pm (EST), and for a few hours on Saturday. 

Robert
Photo of Andy Wong

Andy Wong

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
I did contact Customer Service twice, had them do a remote session, and that was the conclusion they came to.
Photo of Robert B

Robert B, Official Rep

  • 527 Posts
  • 49 Reply Likes
Thanks for that info. I took a closer look at things and have a few additional ideas. They are not common, but would be worth looking into so we can get your experience back on track. I'll reach out to you via email.